Imunita a vitamíny
Jeseň je tu a s ňou aj prichádzajúce ochorenia typické pre toto ročné obdobie. Imunita a vitamíny sa v tomto období najviac spomínajú predovšetkým v súvislosti ako prevencia voči nachladnutiu či chrípke. Otázkam imunity a vitamínov by sme sa však mali venovať počas celého roku.
Čo je vlastne imunita
Imunita označuje schopnosť organizmu brániť sa proti antigénom pochádzajúcich tak z vonkajšieho prostredia, ako aj z vnútorného prostredia organizmu. Jednoducho povedané, imunita predstavuje odolnosť organizmu proti chorobe. Svoju imunitu si môžete posilniť ak:
- dodržiavate pitný režim (odporúčaná denná dávka príjmu tekutín je 2-3 litre, alkoholické nápoje sa nepočítajú za tekutiny zvyšujúce imunitu),
- pravidelný pohyb – nemusíte byť kulturista, stačí niekoľko minút denne aktívneho pohybu,
- otužovanie a nohy v teple – pre vaše telo bude určite prospešná studená sprcha a vypotiť sa v saune, či na cudzom tele J,
- hlavne bez stresu – je vedecky dokázané, že ľudia žijúci v neustálom strese sú náchylnejší na choroby,
- enzýmy nám pomôžu rýchlejšie a lepšie zvládnuť ochorenia.
- Dodávať telu vitamíny a podporné látky na budovanie imunity
S oslabeným imunitným systémom sa do popredia dostávajú aj rôzne alergie, ktorými trpí takmer tretí človek. Pri oslabenej imunite pomáhajú aj špeciálne navrhnuté doplnky výživy.
Vitamíny ako ochrana nášho zdravia
Kúpite si nový mobilný telefón a k nemu bez akéhokoľvek premýšľania a váhania si zoberiete aj ochranný obal. Kúpite si nové topánky a k nim si vypýtate aj ochranný krém proti vonkajším nepriaznivým poveternostným vplyvom. Pri narodení ste do vienka dostali zdravie, ale ochranný obal ste si k nemu nekúpili.
Vitamín je látka, ktorú organizmus príjme vo veľmi malých množstvách ako potrebu na svoju existenciu. Vitamíny získavame z potravy. No niekedy nám ani vyvážená a pestrá strava nestačí na zabezpečenie potrebného množstva vitamínov. Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj vážne ochorenia. Vitamíny sú dôležité pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné posilňovať a udržiavať imunitné reakcie.
Vitamíny delíme na:
- rozpustné v tukoch – A, D, E, K,
- rozpustné vo vode – vitamíny skupiny B, vitamín C a H.
- rôzne kombinácie prospešných molekúl (vitamín P)
Ak máte zlú náladu, cítite únavu a podráždenosť, môžete si pomôcť vitamínom B1. V poslednom období neviete spať? Existuje vitamín B2 pomocník pre tých čo počítajú ovečky na tisíce. Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D zvyšuje riziko demencie? Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Ak svojmu telu nedodáme požadované množstvo vitamínu C, prejaví sa to zvýšenou chorobnosťou (chrípka, prechladnutie), skleslosťou a zápalovými procesmi v rôznych tkanivách. Ak tento stav pretrváva, môže to prispieť k nádorovým ochoreniam. V minulosti trpeli nedostatkom vitamínu C najmä námorníci na dlhých cestách a zomierali na skorbut – choroba z nedostatku vitamínu C. Máte vlasy bez lesku a pleti chýba sviežosť a pružnosť? Siahnite po vitamíne H.
Určite ste už počuli o kyseline listovej (vitamín B9), aspoň tehuľky a ženy, ktoré plánujú otehotnieť. Ak ste boli tehotná, aj sám lekár vám odporučil brať kyselinu listovú vo forme tabliet, pretože v tehotenstve je potrebné zvýšiť hladinu tohto vitamínu a v strave ho nedokážeme prijať v požadovanom množstve. Je vedecky dokázané, že v prípade nedostatočného príjmu kyseliny listovej hrozí počas tehotenstva zvýšené riziko potratu, odtrhnutiu placenty a vývojových porúch. Na zabezpečenie dostatočného množstva tohto vitamínu by mali myslieť aj budúce mamičky, ktoré plánujú rodičovstvo, pretože nedostatok tohto vitamínu môže viesť ku vzniku neplodnosti.
To je len zlomok toho na čo potrebujeme vitamíny, telo bez nich trpí. Čo je ale najhoršie tak to je podobne ako s fajčením, to že robíme ze nevidíme hneď po prvej cigarete ale až po nejakom období. Telo sa naučilo riešiť určité problémy samo, ale tiež len do určitého času, potom zlyháva a nastupujú choroby. My ľudia sme sa zatiaľ nenaučili poslúchať varovania ktoré nam telo vysiela, naopak niektoré z nich (bolesť) radšej potláčame, namiest toho aby sme zisťovaľi čo sa deje a prečo sa to deje. Naučili sme sa že na všetko existuje tabletka ktorá to potlačí, ale len málokedy vylieči.
Takže už vieme prečo sú vitamíny pre náš organizmus priam nevyhnutné. A to čo nevieme nášmu telu dať stravou, je pre zdravý vývoj a duševný pokoj potrebné zabezpečiť v inej forme – tablety, kvapky a pod.
Strata vitamínov
Na jednej strane vieme, že prísun vitamínov zabezpečíme potravou, no na strane druhej, prípravou jedla väčšinu vitamínov zničíme. Vedecké štúdie ukázali, že veľké množstva vitamínov, ktoré ľudské telo dostáva vďaka vyváženej stave, sa zničí práve tepelnou úpravou.
Varením zničíme až 90% kyseliny listovej, 70% vitamínu B1. Najlepšia k nedeľnému mäsu je predsa zemiaková kaša, ktorá však nebude obsahovať vitamín C, pretože sme ho varením zabili.
Vedeli ste, že aj šalát, ktorý si večer pripravíte, aby ste si ho nasledujúci deň mohli zobrať do práce, je bez akýchkoľvek vitamínov? Vitamíny sa okrem varenia strácajú aj sušením, alebo ináč povedané dehydratáciou. Po vysušení sa zachová asi 20-30% vitamínov.
Niektorí z nás si radi pestujú zeleninu a odkladajú si ju na zimu. Významné straty nastávajú pri dlhom skladovaní a nedostatočnej ochrane voči slnečnému žiareniu. Zemiaky strácaju asi 46% vitamínu C už po 3 mesiacoch skladovania. Po šiestich to je už 68%, vitamínov B3,B5, B6 je menej o cca 27%. Pre zachovanie čo najvyšieho množstva vitamínu C sa odporúča blanšírovanie parou, prípadne horúcou vodou, aj keď straty vitamínov sú aj tak veľké.
- Kapusta – blanšírovánie parou 2,5 minúty — stráca 32% vitamínu C
- Špenát – blanšírovánie horúcou vodou – 52% strata vitamínu C
Tepelné spracovanie potravy je najpoužívanejší spôsob ochrany pred škodlivými baktériami, patogénmi, treba ju však používať čo najefektívnejšie. Voliť vyššiu teplotu a skrátiť dobu tepelnej úpravy. Napríklad varením zemiakov strácame 50% vitamínu C, teda 50% z toho, čo tam ešte ostalo po skladovaní. Inými slovami, ak varíme zemiaky ktoré boli skladované 3 mesiace, tak nemôžeme očakávať že naše chutné jedlo ešte bude obsahovať nejaký vitamín C. Ak si pridáme k naším zemiakom nejaký kompót tak nejaký ten vitamín C predsa len dostaneme. Krátka sterilizácia zachováva od 23- 90% vitamínu C. Závisí to hlavne od druhu ovocia. Sterilizované broskyne si zachovajú asi len cca 25%, hrušky cca 50%, slivky až 87%. Samozrejme nemôžeme pozerať len na percentá, dôležité je aj koľko vitamínu c bolo v čerstvom ovocí. Doporučenná denná dávka vitamínu c je 75 – 120 mg.